Wat is Obedience - The Dutch Obedience Society

Ga naar de inhoud

Wat is Obedience

Obedience
Wat is het wel en wat is het niet?

Wat het niet is!
Er bestaat heel veel verwarring in Nederland over wat obedience nu wel is. 
Obedience is een manier van trainen, gebaseerd op spel. Dat is het niet. 
Obedience is een manier van trainen, waarbij de honden niet worden gecorrigeerd. Dat is het niet. 
Obedience is een manier van trainen, waarbij uitsluitend voedsel gebruikt wordt als beloning. Dat is het niet. 

Obedience is dus geen trainingsmethode!

Wat het wel is!
Obedience is een wedstrijdsport, afkomstig uit Groot-Brittannië. Zoals bij zovele sporten, zo niet alle, is Obedience gereglementeerd. Dit wil zeggen: Voor elke klas in Obedience zijn er regels en bepalingen waar de hond op wordt getest en gekeurd.
Dat is het wel!  Obedience is een sport voor iedereen. Jong of oud, dat maakt allemaal niet uit.
Obedience is een wedstrijdsport voor alle honden. Groot of klein, dat maakt niet uit. Rashond of kruising, dat maakt niet uit.

Obedience is een uit Engeland afkomstige wedstrijdsport voor baas en hond. Op papier bestaat deze sport uit reglementen die vastgelegd zijn in de "Kennelclub Obedience Show Regulations". De sport omvat zes wedstrijdklassen, die een oplopende moeilijkheidsgraad kennen en waar in baas en hond als team getest worden op hun vaardigheden in de diverse oefeningen.

Rashond of kruising, dat maakt niet uit !
De 'erkende' hondensporten en hun overkoepelende organisaties staan niet toe, dat een hond zonder stamboom Kampioen wordt. Je mag met je stamboomloze hond wel tussen de rashonden mee trainen en betalen voor de trainingen en examens. Met een kruising een Kampioenschap winnen is binnen de gangbare regelstructuur onmogelijk.
In Groot-Brittannië en in Nederland is het Obedience Kampioenschap open voor alle honden, zonder onderscheid!

Oud of jong, dat maakt niet uit!
In veel hondensporten wordt er lichamelijk veel van de hond geëist. Het zijn sporten die door het vele rennen, springen en draaien van de hond op latere leeftijd hun tol kunnen eisen.
In de Obedience sport werken de honden tot op zeer hoge leeftijd en met plezier op topniveau in de hoogste klassen.
Klein budget, dat maakt niet uit!
Obedience is een fantastische sport. Het is een hobby die je dagelijks met je hond kan beoefenen. Dus niet een keer per week naar de hondenclub om daar een uurtje bezig te zijn. Andere hondensporten vereisen vaak veel ruimte om te trainen en een speciale uitrusting, die soms duizenden guldens kost. Voor Obedience heb je geen speciale uitrusting nodig. Je kunt trainen in de kleinste ruimte op ieder moment van de dag.
Dat maakt het tot een sport voor iedereen.
Weer of geen weer, dat maakt niet uit!
Zo'n twee keer per maand wordt er een Obedience wedstrijd georganiseerd. Obedience is een hobby, een hobby betekent plezier en doe je graag. Van iets dat je met plezier doet hoef je niet uit te rusten. Veel hondensporten zijn vaak seizoensgebonden. De honden staan enkele maanden op non-actief.
Obedience is een sport voor ieder seizoen, 's zomers zijn de wedstrijden buiten en 's winters wordt er gezorgd voor een goede binnenaccommodatie.
Om de kwaliteit van onze sport te bewaken, worden er voor de meeste wedstrijden Engelse keurmeesters uitgenodigd om onze wedstrijden te keuren. De keurmeesters, die worden uitgenodigd, zijn nagenoeg zonder uitzondering gekwalificeerd in Groot-Brittannië om de hoogste klassen te mogen keuren.
Positieve hondentraining, dat maakt wel uit!
De kwaliteit van training voor de sport, staat hoog aangeschreven. Dat komt ondermeer, doordat de mensen die wedstrijden organiseren, keurmeesters en leden van het bestuur van "the Dutch Obedience Society", ook zelf deelnemers zijn.
De mensen die het toekomstig beleid uitstippelen weten wat het inhoudt om een hond te trainen. Zij zijn er zelf ook mee bezig. Daarnaast hebben ze veel wedstrijdervaring.
Als deelnemer aan een wedstrijd ben je er er dus van verzekerd, dat zij die de regels hanteren, de sport ten volle begrijpen.
Terug naar de inhoud